Умишлен палеж в Одеския манастир „Успение Богородично“ на УПЦ-МП

Голям пожар е възникнал в Успенския мъжки манастир в Одеса през нощта на 24-ти април 2020 година. По предварителни данни, причината за пожара е умишлен палеж, съобщава портал „Православен живот“, позовавайки се на сайта на Одеска епархия на Украинската православна църква – МП.

„Според свидетели първо неизвестен човек хвърля бутилка със запалителна смес под манастирските коли Лада и минибус Toyota Hiace. Макар отците от манастира да успяват веднага да изгасят пламъците с помощта на пожарогасители, превозните средства са повредени. В същото време започнал нов пожар в стопанско помещение при манастира. Забелязвайки това ново огнище, отците извикали пожарната служба. Почти веднага пристигнали първите спасителни екипи, които се заели с ликвидиране на пожара“, – се казва в съобщението.

Локализирането и потушаването на пожара отнело три часа: в З:41 последните пламъци заглъхват. В резултат на произшествието изгаря стопанска постройка с площ 1500 квадратни метра.

„Жертви и пострадали от пожара няма, но в процеса на потушаването му си счупва крака архимандрит Владимир (Якименко), който е откаран от мястото на произшествието за хоспитализация от спешна помощ“ – пишат в прессъобщението.

На мястото на произшествието работи оперативно-следствена група на Националната полиция и Държавна служба по извънредните ситуации на Украйна. Основната версия за пожара е умишлен палеж.

24 април 2020 г.

Източник pravoslavie.ru и Православна Одеса