Траурно известие. Престави се в Господа Видинският митрополит Дометиан

С дълбока скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес – 18 септември 2017 г., около 13 ч., след продължително боледуване се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан.

Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Видински митрополит в селенията на праведните. Митрополит Дометиан ще остане в църковната памет като изряден в монашеското си поприще, богоомъдрен духовник и архипастир на поверените му клир и народ, скъп и незабравим архиерей – член на Св. Синод.

Синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 20 септември от 12 часа. За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Видинска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Видински митрополит Дометиан.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

От Канцеларията на Св. Синод.