Почина митрополитът на Лариса Игнатий

В Маями, САЩ, в ранните часове на днешния ден почина митрополитът на Лариса и Търново Игнатий. Гръцкият йерарх беше в Америка, за да му бъде направена трансплантация на черен дроб от известен гръцки хирург. Духовникът не е издържал на интервенцията и е починал от инфаркт. Той замина за САЩ в навечерието на празника на ръководената от него епархия – св. Ахил Лариски (15 май), известен и като Преспански.

Митрополитът на Лариса Игнатий e роден през 1946 г. Избран е за митрополит през 1994 г. и е ръкоположен за епископ от Атинския архиеп. Серафим и други архиереи на ГПЦ.

Неговата интронизация не става безпроблемно, а среща съпротивата на групи вярващи в епархията, които твърдят, че той е избран в нарушение на каноните. Защото поради намеса на държавата в църковните дела през 1967-1968 г. с идванeто на военната хунта и със свалянето ѝ през 1973-1974 г. става и противоканонична смяна на много митрополити. В резултат от това се заварват за редица години няколко бивши лариски митрополити, всеки от които претендира за престола. Конфликтът с избора и на митр. Игнатий продължава години, минава дори и през съда, където той осъжда 34 души за „морални вреди“.

Митр. Игнатий беше добър духовник с голям пастирски опит, „кротък и смирен по сърце“, по примера на Спасителя. В неговата епархия от доста години служат и български свещеници, които са предпочели да живвеят в Гърция. Преди няколко години с много бащинска обич той прие студентите от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, които извършваха поклонническо пътуване в Гърция.

Покойният архиерей е идвал неведнъж и в България в официални църковни делегации и на поклонение в родни светини.

Бел. ред.: Св. Ахил(ий) е бил епископ на Лариса в 4 в., участвал е в Първия вселенски събор в Никея. Заради праведния си живот е признат за светец, а мощите му са били съхранени в град Лариса. Когато българският цар Самуил превзема града, той отнася със себе си и мощите на светителя и ги полага в новопостроена църква в негова чест на малкия остров в Преспанското езеро. В същата църква по-късно е погребан и цар Самуил. През 1981 г. тогавашният Лариски митр. Серафим връща мощите на светеца от Преспа в Лариса, където е построен величествен храм в негова чест. Светите мощи са в сребърен ковчег в централната част на храма.

Източник двери.бг