Нетленни бяха открити мощите на сръбския светител Мардарий, упокоил се 1935 г. в Америка

Разкриване мощите на св. наш отец Мардарий, първият сърбин епископ на Америка и Канада

С благословението на Негово Преосвещенство Лонгин, епископ Новограчаницки и Среднозападноамерикански бяха отворени мощите на св. Мардарий, които почиваха в църквата на манастира „Св. Сава“ в Либертивил, щата Илиной, където светителят е погребан през декември 1935 г. С отварянето на гроба, честните мощи на св. Мардарий се показаха нетленни.

В четвъртък, 4 май 2017 г., Негово Преосвещенство епископ Лонгин отслужи Божествена литургия в манастира „Св. Сава“ преди разкриването на мощите. След Св. Литургия, епископ Лонгин и свещенството отслужиха Молебен с Акатист на Св. Мардарий. Веднага след това пристигна екипът, който бе ангажиран с преместването на надгробната плоча и подовата настилка, за да бъдат извадени мощите. След преместването на камъка се откри, че ковчегът, в който бе положен Св. Мардарий, е в циментена ниша, която се намира под пода на храма. Това доведе до еднодневно забавяне на разкриването на мощите, тъй като бе необходимо екипът да се подготви за отварянето на нишата.

В петък сутринта, 5 май 2017 г., работниците разпечатаха нишата, докато свещ. Николай Костур и йеродякон Нектарий (Тесанович) отслужиха Молебен на Св. Мардарий при гробницата му, с молитвеното съучастие на еп. Лонгин и йеромонах Серафим (Милокович). През цялото време, докато протичаше процесът по разкриването на мощите, звучаха пасхални песнопения и „Христос Воскресе“ – с руски и сръбски напеви, – тъй като е известна силната обич и преданост на св. Мардарий към двете славянски култури.

С разпечатването на нишата се положиха всички усилия, за да бъде вдигната покриващата плоча. Докато течеше този процес покриващата плоча на нишата се премести и падна върху ковчега, като по този начин счупи неговия капак. В този момент от гроба излезе дивно благоухание, което бързо се разнесе. Обаче стана ясно, че Светителят е погребан с лице, обърнато на запад, вместо на изток. Това само по себе си е чудо; то бе знамение на Божия промисъл. Ако Св. Мардарий бе погребан по правилния начин, гледащ към правилната посока, капака на нишата би паднал върху тази страна на ковчега, където би почивала неговата честна глава. Видя се, че неговите крака бяха претърпели процеса на тление и се виждаха костите им.

О. Серафим и о. Николай извадиха честните мощи от гробницата по време на песнопенията „Христос Воскресе“. Св. мощи бяха леки на тежест и лесно бяха поставени във временен метален ковчег. В този момент се обърна внимание на краката, които бяха единствената част от тялото, която се виждше. Костите на краката бяха златисто жълти на цвят. Тогава о. Николай Костур продължи огледа и фокусира вниманието си върху средната част от тялото. Честните ръце на св. Мардарий държаха кръст, който бе плътно на мястото си и неподвижен. С повдигането на плата на ръкавите, ръцете на Св. Мардарий се показаха съвършено нетленни. Ясно видими бяха кожата му, ноктите и косата. В този момент бе очевидно, че св. мощи представляваха не само и единствено кости.

Честните мощи на св. Мардарий бяха извадени от металния ковчег и поставени на две маси, които служиха за огледа и измиването на светите мощи. Одеждите и цялото облачение бяха внимателно премахнати, като бяха отрязани на тези места, където не можеха да се премахнат лесно без да бъдат повредени нетленните останки. Благоговейно, с прилежно усърдие и най-високо внимание бе извършена всичката работа; клирът непрестанно изпълняваше тропара на Св. Мардарий и други пасхални песнопения.
След като всички одежди бяха премахнати стана ясно, че св. мощи, от коляното нагоре, са нетленни, макар и много крехки. Скелетът на светителя бе непокътнат, като се виждаха кожата и телесното окосмение. С повдигането на митрата, неговата дълга, черна коса падна свободно, като свидетелство за неговата продължителна монашеска бран до последния му ден. Косата на главата му и брадата му изглеждаха сякаш той току що бе починал; бяха много меки. Веждите и миглите на затворените му очи също можеха да се видят. Също така нетленни бяха и ушите му. Тялото лесно можеше да се повдигне и премести. Много голямо количество прах се бе събрало в гроба от повече от осемдесетте години от неговото погребение. С премахването на праха от цялото тяло, честните мощи бяха измити с топла вода и бяло вино. Тогава използваха масло от нард за помазване на тялото, според инструкции, получени от светата Хилендарска обител. С помазването, цветът на кожата се обърна от жълтокафяв в тъмнокафяв.

С измиването и помазването, краката, ръцете и тялото бяха обвити в памук и лен, което улесни преместването на честните мощи. След това те бяха временно облечени в стихар, докато дойде времето на неговото обличане по време на Прославлението му през месец юли 2017 г. Лицето му бе покрито с лен и той бе върнат във временния метален ковчег – и покрит.

Наистина Бог е дивен в Своите Светии, показвайки ни цялата Негова Божествена сила и това, че естеството е покорно на Божията благодат. Всички, които бяха част от преживяното в тези дни, от освещения клир до работниците, изпитаха силни чувства на радост и духовен мир, които изпълниха църквата при откриване на честните мощи. Св. Мардарий продължава да живее не само в завета и наследството си, но и днес чрез своите нетленни мощи, които ще се превърнат в едно обновено кормило за Сръбската православна църква в Северна и Южна Америка, сочейки ни пътя напред, водени от миналото. Нека Бог даде да се сподобим да следваме Св. Мардарий по пътя на Св. Сава, който го доведе до светостта.

Светителю отче Мардарие, моли Бога за нас! Христос Воскресе!

Автор: свещ. Николай Костур
Източник: spc.rs, pravoslavie.ru/english