МОЛЕБЕН КАНОН НА СВ. НИКИФОР ПРОКАЖЕНИ ХИОСКИ

Молебен Канон на преподобния и богоносен наш отец Никифор Прокажени Чудотворец, чиято памет почитаме на 4-тия ден от месец януари

Творение на монахиня Исидора от манастира „Св. Йеротей Епископ Атински“, Мегара

Осияй душевните ми уста, за да възпявам твоите чудеса, о Никифоре, най-прекрасно сияние на прокажените.

Псалом 142

Господи, чуй молитвата ми, послушай молбата ми по Твоята истина, чуй ме по Твоята правда и не влизай в съд с Твоя раб, защото пред Теб няма да се оправдае нито един от живите. Врагът преследва душата ми, натъпка в земята живота ми, принуди ме да живея в тъма като отдавна умрелите, – и отпадна в мен духа ми, онемя в мен сърцето ми. Спомням си за стародавните дни, размишлявам за всички Твои дела, разсъждавам за делата на Твоите ръце. Простирам към Тебе ръце; душата ми е към Тебе като жадна земя. Чуй ме по-скоро Господи, духът ми изнемогва; не скривай лицето Си от мене,за да не се уподобя на онези, които слизат в гроб. Дай ми да чуя рано Твоята милост, защото на Тебе се уповавам, Господи. Посочи ми пътя, по който да вървя, защото към Тебе възнасям душата си. Избави ме от моите врагове; към Тебе прибягвам, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог; Твоят благ Дух да ме води в земята на правдата. Заради Твоето име оживи ме; заради Твоята правда избави от напаст душата ми и по Твоята милост изтреби враговете ми и погуби всички, които угнетяват душата ми, защото аз съм Твой раб.

Бог Господ ни се яви, благословен идещият в име Господне (4)

Седален, гл.4 – Вознесийся на Крест волею

Претърпя мъжествено телесната проказа, като Йов, Никифоре, изчисти до блясък душевната одежда, изкачи съвършено лествицата на добродетелите и стигна с подвизите си ангелско житие, непрестанно възпявайки Бога: „Тебе Слава подобава Троице Единосъщна!“

Слава на Отца и Сина и Светия Дух. И сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Ние, недостойните, никога, Богородице, няма да престанем да говорим за твоята сила, защото, ако ти не бе се застъпвала с молитви, кой щеше да ни избави от толкова големи беди? Кой щеше да ни опази досега свободни? Няма да отстъпим от теб, Владичице, защото ти винаги спасяваш твоите раби от всякакви беди.

Псалом 50

Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и ме очисти от моя грях, защото беззаконието си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших,тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта Си. Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала, защото, да би искал жертва, аз бих ти дал, но към всесъжения не благоволиш.Жертва Богу е дух съкрушен, сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро, Господи, на Сион по Твоето благоволение, въздигни стените Иерусалимски, тогава ще ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение, тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

Канон, гл. 8

С акростих „Радвай се, Никифоре, ново сияние на прокажените“

Песен 1

Ирмос. Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Чистия съсъд на благодатта, с душа по-бяла от сняг, прокажения Никифор, елате всички с песни най-чисти да величаем.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Светия печат на любовта, пътя на вярата свършил с мъжество, с надежда за Горното Царство, прокажения Никифор да облажаваме.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

С потта на преподобните ти трудове, божествената си душа, наистина Никифоре, си направил по-сияйна от злато и в ръцете на своя Бог си я предал.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Неизречимите слова на Гавриил, Пресвята Дево, с готовност послуша, и Бога роди на света, като изправи Евиното непослушание.

Песен 3

Ирмос. Творче на небесния свод, Господи и Зиждителю на Църквата, Ти, Който си цел на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, Еднички Човеколюбче.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Яви се от Крит като новоизгряло слънце и цялата земя с отблясъците на житието си благолепно обновяваш, сине на светлината Никифоре, и мрака на страстите всякога разпръсваш.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

С монашески разум тесния път преминал, във всяко въздържание пребъдвал, блажени, и Ангелските сонмове си достигнал в плът, Никифоре, почел наистина равноангелния образ.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Морето Неизчерпаемо от изцеления Христос, Приемащ в болести терзаните за Свои чисти синове, телесната проказа даде ти като залог на любовта.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Господарке Отроковице, на целия свят Владичице, поробената ми от съгрешения душа помилуй с Майчинските си молитви да надмогне страстите и пак ме възведи в първата ми слава.

Нашите страсти изцери с твоето застъпничество, Никифоре, понесъл мъжествено проказата на плътта, в съвършена мяра на търпението.

Погледни добросърдечно, Всевъзпявана Богородице, на моето тежко телесно страдание и изцери душевната ми болка.

Седален, гл. 2

Продължителните болки на проказата си претърпял, о смела душо, с твърд разум, Никифоре, си възпявал, и Богу песен си принасял, с чисти устни величаел непрестанната Божия благост.

Песен 4

Ирмос. Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах делата ти и прославих Твоето Божество.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Насладите на тялото си умъртвил, Никифоре, с живот във всяко въздържание, с божествения Дух плътта оживотворил.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Едноименен на небесното си наречение, блажени, се показа, победил, Победоносче*, всички войнства на отмъстителния враг.

*(бел. пр. – името Никифор в превод от гръцки език – Победоносец)

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Слепотата на очите си понесъл, Никифоре, но вътре в себе си си виждал блясъка на божествения Дух и сияйните лъчи на светлината непристъпна.

Пресвета Богородице, спаси нас!

В теб се изпълниха, Непорочна, вещанията на пророците, неискусобрачно си родила, както в древност те предсказаха.

Песен 5

Ирмос. Просвети ни с Твоите повеления, Господи, и чрез Твоята висока мишца, Човеколюбче, дай ни Твоя мир.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Върху Камъка Христос, Никифоре, ума си постави, затова твърдо устоя като някой диамант и от болките не се изплаши.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Проказата на плътта, претърпя като Йов, Никифоре, затова блестиш с душа по-светла от злато и от сребро скъпоценно.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

На Бога възложил надежда, Никифоре, яви се защитник на сираци и вдовици, и от благоутробието на Отца за тях застъпничество просиш.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Непристъпна крепост за противниците Владичице, разбиваш вражеските козни, Безмерно Силния защото си родила.

Песен 6

Ирмос. Молитвата си ще излея пред господа и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и душата ми се до ада приближи. Затова и се моля като Йона, от тлението ме, Боже, изведи!

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

От Божията благодат укрепяван срещу жалките страсти, Никифоре, немощта на плътта си приел, като дар на състраданието Божие, Който милва човеците със спасение по безкрайната си жалост.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Като светилник на Троицата те познахме, Никифоре, поставен върху планина, и радостно със блясъка и светлината на Духа разпръсваш на страстите пагубната мъгла и озаряваш цялата земя.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Победил си вражеското превъзнасяне, Никифоре, с божественото си смирение, защото с благодарна душа приел си телесните болки и рани, и наистина си станал несравнимо по-бял и от сняг.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Твоята свята утроба, Мариам, яви се по-широка от небето, защото в нея се вмести Невместимия Бог, Когото небесните предели не вместват, Него като Майка моли, да ни избави от теснотата на страстите.

Изцери нашите страсти с твоето застъпничество, Никифоре, понесъл мъжествено проказата на плътта, в съвършена мяра на търпението.

Нескверна, чрез слово умоли Бог Слово, Когото роди неизказано в последните дни, защото имаш майчинско дръзновение.

Кондак гл.2, Предстателство Християн

На болестта тесния път си преминал, Никифоре, всецяло последвал Владиката като послушен и достоен син, Неговото иго благо и бреме леко на рамо взел и си се радвал, щом си влязъл в славата и красотата на вечния покой, весело празнувайки.

(Ако Молебния Канон се отслужва от свещеник се прибавя и следния Евангелски чин)

Прокимен: Честна е пред Господа смъртта на Неговите преподобни.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми, на Неговото слово се уповавам.

Свещеникът: На Господа да се помолим!

Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят Боже наш, сега, всякога и вовеки веков.

Амин!

Свещеникът: За да се удостоим да изслушаме Св. Евангелие, Господа Бога молим.

Премъдрост, да застанем прави, за да изслушаме Св. Евангелие. Мир на всички вас.

И на твоя дух.

Ще се чете от Матея св. Евангелие.

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе!

Евангелие от Матея (гл. 11-27:30)

Рече Господ на Своите ученици: Всичко Ми е предадено от моя Отец, и никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина, и комуто Синът иска да открие. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо и бремето Ми е леко.

Слава Тебе Боже наш, слава Тебе!

Слава на Отца и Сина и Светия Дух….

По молитвите на преподобния, Милостиве, очисти множеството ми съгрешения.

И сега, и винаги и во веки веков, амин.

По молитвите на Богородица, Милостиве, очисти множеството ми съгрешения.

Стих: Помилуй ме Боже, по великата си милост и по многото Си щедрости очисти беззаконието ми.

Четем също:

Подобен : Всю отложивши, гл. 6

Лествицата небесна на добродетелите, Никифоре, с богоразумен помисъл и душевна твърдост си изкачил, като Йов понесъл телесната проказа, слепота на очите, рани и белези, и всяка вреда на членовете телесни, но издигнат от Божия сила, небесните красота и слава си съзерцавал, приготвени от Господ Бог, за които изпълняват всичките му заповеди.

Свещеникът:
Спаси Боже, Твоя народ и благослови Твоето наследие, посети Твоя свят с милост и щедрост, утвърди силата на православните християни, изпрати върху нас Твоите богати милости по молитвите на Всепречистата наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, със силата на честния и животворящ кръст, по застъпничеството на честните безплътни небесни сили, по молитвите на честния славен пророк, предтеча и Кръстител Йоан, на светите славни и добропобедни мъченици, на преподобните и богоносни наши отци; на светите наши отци и вселенски учители и светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, на светите наши отци равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, и техните свети ученици Климент и Наум Охридски чудотворци, Сава, Горазд и Ангеларий, на светия благоверен цар Борис – Михаил, на светия наш отец Йоан, пустинножител Рилски чудотворец, на светите наши отци Иларион, епископ Мъгленски, Евтимий, патриарх Търновски, Софроний, епископ Врачански, на преподобните и богоносни наши отци Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски, Прохор Пшински, Теодосий Търновски и Паисий Хилендарски, на светите славни и добропобедни мъченици Георгий Победоносец и Димитрий Мироточивий, на светите мъченици Георгий, Георгий и Николай Софийски, и на свети / името на храмовия светия/, на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна и на светия / името на светията на деня / чиято памет честваме, на светия преподобен наш отец Никифор Хиоски Прокажени и на всички светии, молим Те, многомилостиви Господи, чуй нас грешните, които Ти се молим и ни помилвай.

Песен 7

Ирмос. Дошлите някога от Иудея във Вавилон момци чрез вярата в Света Троица потъпкаха пламъка на пещта, като пееха: Благословен си, Боже на нашите отци!

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

За ръкоделие непрестанна молитва си имал в изряден живот, така си беседвал с Бога; на ангелското житие, Никифоре, си подражавал и си възпявал: благословен си Боже на нашите отци.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Ръководен, блажени, от великия Хиоски Антим, си преминал на подвизите пътя, и победи големи постигнал, венци от ръката получил Живоносна.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Отправял си Господу топли полунощни молитви, Никифоре, издигнат високо от Божия сила, удиви ученика си Евмений, сега с него песни Богу принасяш во веки.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Стомната с манна бе истински твой предобраз, Чиста Девомайко, защото в утробата си съхрани на Живота Небесен Хляба – Христос, Който вярващите души неизказано храни.

Песен 8

Ирмос. Небесния Цар, Когото възпяват ангелските войнства, хвалете и превъзнасяйте през всички векове.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

С божествени думи и наставления мъдри на душите наскърбени сладко утешение принасяш, Никифоре.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Съкровище на въздържанието Никифоре, с теб безопасно и много богатеем, защото смирен по сърце си станал, блажени.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Далечното като близко си виждал с душевни очи, Никифоре, защото с божествена прозорливост украси се.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Преукрасена с божествена слава Девице, застана отдясно на Царя Небесен, Владичица на света те познахме.

Песен 9

Ирмос. Ние, спасените чрез тебе, Дево чиста, признаваме те, че си наистина Богородица, като те величаем с безплътните ликове.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Бремето на тежката проказа с лекота, о Никифоре, пренесе, и към града Божий свободен душата ти лека излитна.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Зърното Евангелско, Никифоре, отгледа в благата и добра земя на сърцето и даде плод стократен.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Душевния светилник напълнил, Никифоре, в търпение с елей много, затова Женихът Христос към мъдрите деви те причислява.

Преподобни отче Никифоре, моли Бога за нас!

Раката с твоите мощи, излива Никифоре, благодатта на Утешителя и жизнеухание за всички, покланящи се благочестно.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Богородице Луна пресветла, от теб за света изгря незалязваща светлина, защото роди великото Слънце на Славата.

Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, винаги блажена, пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, Теб, наистина Богородица, величаем.

И прилежащите Величания с акростих „Исидорово“:

На вечното веселие причастник те направи Владиката Небесен, за мъките и скърбите в проказата що в живота претърпя ти, Никифоре, като Отец Благоутробен.

За мяра точна на смиреномъдрието и въздържанието те познахме, стълб на бдението, на послушанието работник, на молитвата, Никифоре, велик учител.

Укрепил се първо като Йов, в болките с дълготърпение, Никифоре, затова вечно с него се радваш и неизказаното богозрение величаеш.

Елате множество христолюбиви люде, приятеля Христов, прокажения Никифор, с хвалебни песни сега да украсим достойно, на божественото дълготърпение боец изряден.

Като грозд зрял в лина на лютата проказа, Никифоре, бе смачкан, и потече божествена добродетел вместо вино, веселящо сърцата на тези, които те възпяват.

Жезълът на Божията сила, бе за теб подпора силна, с нея бодро прекоси на живота теснотата, на Божествения чертог отвела те в широтата.

Напреднал в подвизите на търпението, в бедите се показа непреклонен, Никифоре, и изпитан в наковалнята на болките, засия по-силно и от злато.

Днес ангелските сили, Никифоре, радват се, че виждат твоята душа, да предстои със тях пред Божия Престол, сияеща със славата на дивна чистота.

Всички ангелски войнства, Предтечо Господен, дванадесет апостоли и всички светии, заедно с Богородица, сътворете молитва, за да се спасим.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилуй нас. (три пъти)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй ни, Господи очисти греховете ни, Владико прости беззаконията ни, Свети, посети и изцели немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй. (три пъти)

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин.
Отче наш, Който си на небесата. Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята. Насъщния ни хляб дай ни и днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Свещеникът: Защото е Твое Царството и Силата, и Славата, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Тропар, гл. 1,

Борбата и мъжеството в подвизите на преподобния Никифор Прокажени удивиха ангелите, като друг Йов страдания претърпя, славейки Бога. И затова със слава се увенчава, отличаван с дивни чудеса. Радвай се, наставниче на монасите, радвай се, източниче на светлина, радвай се, защото изливаш от мощите си радостно благоухание.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин.

Богородичен, гл. 1

Когато Гавриил ти казваше: Дево радвай се, заедно с гласа Владиката на всички се въплъщаваше в тебе, светия кивот, както каза праведният Давид: ти се оказа по-широка от небесата, защото носи твоя Създател. Слава на Вселилия се в теб! Слава на Излезлия от теб! Слава на Освободилия ни чрез твоето раждане!

Свещеникът споменава имена и отпуст, и преди „Молитвами Святих Отец наших“ се прочита:

Подобен, гл. 2, – Егда от древа

Радвай се, подвижниче на търпението, светилниче на утешението, образе на божествената надежда, печате на вярата, на любовта пълнота, учителю на молитвата, правило на въздържанието, многовъжделено съкровище на чистотата, изкушен в пещта на проказата, озаряваш света, Никифоре, несравнимо по-дивен от злато.

Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин.

Богородичен:
Всичкото си упование на теб възлагам, Майко Божия, запази ме под твоя покров.

Свещеникът: По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, помилуй нас. Амин!