Енорийско издателство

nova_kniga

Преподобният старец Порфирий – Любящото сърце

Цена: 24.00 лв.

От печат излезе най-новата книга на храмовото издателство, с автор духовно чедо на преподобния старец Порфорий, която с много любов разказва за нейния духовник-светец. Това заглавие излиза за пръв път на български език; превод – Анна Паралингова.

Старецът служеше с умиление и изричаше молитвите, и четеше светото Евангелие много правилно, бавно, с особена благодат и благозвучие, пееше църковните песнопения със свято благоговение и почит, с божествена мелодия, тъй че и вярващите да се развълнуват и да участват – затрогнати, молещи се, всички заедно. Преподобният старец обичаше много византийската музика, защото предлага, подчертаваше, особено духовно издигане и духовно изменение. „Изобщо – казваше, – хубавата музика помага на душата.“ Старецът служеше с умиление и изричаше молитвите, и четеше светото Евангелие много правилно, бавно, с особена благодат и благозвучие, пееше църковните песнопения със свято благоговение и почит, с божествена мелодия, тъй че и вярващите да се развълнуват и да участват – затрогнати, молещи се, всички заедно. Преподобният старец обичаше много византийската музика, защото предлага, подчертаваше, особено духовно издигане и духовно изменение.

„Изобщо – казваше, – хубавата музика помага на душата.„Аз нямах знания – разказваше. – В пустинята от много малък се учех от Евангелието и от Псалтира. Четях житията на светците и ги изговарях със силен глас, тичайки по планините и поляните. Толкова голяма радост и щастие чувствах в душата си, че не мога да ви опиша! По време на бденията през нощта как мислите, че прекарвах – четях Писанията и Псалтира. Четете, чеда мои, четете и така ще станете мъдри в Христа и свети.“

Из книгата

nova_kniga

Православното християнство и Древната църква в Англия

Цена: 14.00 лв.

В Православното християнство и Древната църква в Англия английският православен свещеник Андрю Филипс повествува за покръстването на англо-саксите в края на VI и началото на VII век от св. Августин Кентърбърийски и негошите монаси, изпратени на мисия от св. Григорий Велики (Двоеслов), папа Римски. Чудният разказ за делата на светците проследява историята и завета на просиялите небесни жители, обитавали Британските острови до злополучната 1066 г., в която е унищожено православното кралство и църква в Англия.

Настоящият превод се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Луксозното издание съдържа 132 страници, сред които и фотографии на свети места и икони на английски светци.

nova_kniga

Житие, молебен канон и акатист на св. прпмчца Параскева

Цена: 10.00 лв.

Текста на житието и канона на Св. Параскева са превод от едноименната книга, издание на м-р „Св. Параскева“, Неа Зихни, Гърция. Чрез настоящата книга Църковното настоятелство на нашия храм, чийто патрон е преподобномъченицата, желае да запознае с живота и страданията на Господ Иисус Христос и даде възможност чрез Молебния канон да се обърнем с молитва към светицата, търсейки нейната помощ и закрила. В новото издание е включен и акатист на преподобномъченицата, съставен от Иван Николов.
nova_kniga

„Жизнеописание на Московския старец отец Алексей Мечов“ Мон. Юлиания /Соколова/

Цена: 12.00 лв.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и съгласието на свещенството при храм „Св. Николай“ в Кленники, гр. Москва, излезе от печат „Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечов“, издание на старинен храм „Св. Параскева“ в гр. Пловдив.

Автор на книгата е монахиня Юлиания, духовно чедо на стареца Алексей Мечов и една от най-известните иконописци в Москва в недалечното минало.

Самият о. Алексей Мечов редом със св. Йоан Кронщадски са представители на една особена духовна линия в Русия в размирните години преди и след болшевишкия преврат от 1917 г., наречена „монашество в света“. Както св. Йоан Кронщадски е подготвял духом православните християни за предстоящите тежки изпитания, които щели да се стоварят над Руската православна църква за дълги години напред, така преподобни Алексей Мечов за своите верни чеда е бил стълб и крепило да преминат през тези изпитания. Днес той е в лика на светите новомъченици и изповедници на Руската православна църква.

„Кризата на съвременното семейство“

Цена: 6.00 лв.

В навечерието на Рождество Христово 2018 г. за първи път на български от печат излизат текстове на приснопаметния Еладски архиепископ Христодул. Книгата „Кризата на съвременното семейство“ съдържа негови беседи по темата, произнесени още докато е Димитриадски митрополит. Преводът е на Константин Константинов.

Гледайте Видеозапис на представянето на книгата в енорийския център на храм Св. Параскева.

„С вяра в Бога. Биография и беседи на ставр. свещик. Аспарух Стоичков“

Цена: 8.00 лв.

От печат излезе биографията и няколко беседи на ставрофорен иконом Аспарух Стоичков, дългогодишен изповедник при пловдивския храм „Св. преп. Петка“. Поводът за изданието е 100 г. от рождението на свещеника.
Написана с много любов и признателност от дъщеря му, Недялка Коцалова, биографията разкрива един не лек живот и изповедническо служение, отвели отец Аспарух от родното му с. Радуил, през София, Гоце Делчев, Велес (в дн. Македония) и Чирпан до Пловдив, където под неговото духовно ръокводство да израснат и бъдещи свещеници на БПЦ.
Беседите му, плод на дългогодишен опит, по достъпен за широк кръг читатели начин разкриват важни евангелски истини.

nova_kniga„Проповеди за цялата година“ Св. Лука Войно-Ясенецки                         

Цена: 20.00 лв.

Ташкентският епископ Инокентий открива дара на проповедника у бъдещия светител Лука. „Вашето звание е не да кръщавате, а да благовестите“, обръща се той към току-що ръкоположения свещеник о. Валентин Войно-Ясенецки.

„Считам за свое главно архиерейско задължение всякога и навсякъде да проповядвам за Христа“, казва той в Симферополския съборен храм на 31 октомври 1952 г. Този принцип спазва до края на живота си.

За какво говори в храма светител Лука? И как говори?

nova_kniga

„За Надеждата в Бога. Осем слова за духовното израстване“ Архим. Емилиян Симонопетрит

Цена: 8.00 лв.

Текстовете в сборника се отнасят до винаги актуалната тема за страданието, както за доброволното – в монашеския живот, така и за неочакваното…

Словото на стареца, изпълнено с надежда и оптимизъм, става причина за радост, която е „гибел за скръбта“, разкривайки духовните пътеки на носенето кръста на болката и въвеждайки, чрез смирението, в една нова връзка на общение с Бога, която се определя като състояние, „произхождащо от съчетанието с Иисуса“.

nova_kniga„Дванадесет слова за Христовите страдания.“ Светител Лука Войно-Ясенецки 

Цена: 7.00 лв.

„Вашето дело не е да кръщавате, а да благовествувате“, казал на младия свещеник Валентин Войно-Ясенецки Ташкенсткият епископ Инокентий, виждайки проповедническата му дарба. И наистина, и като свещеник, а по-късно и като архиерей, св. Лука Симферополски, както сам казва, поел върху себе си святото задължение навсякъде и при всички обстоятелства да проповядва за нашия Спасител Господ Иисус Христос. Колко удивителен бил неговият проповеднически дар и колко силно и живо било словото му се вижда и от предложената малка книжка със слова посветени на Христовите страдания и Кръстна смърт, издадена от храм „Св. Параскева“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

2arh_Polikarp„В памет на архим. Поликарп /Мадзароглу/“

Цена: 3.00 лв.

Книгата е словесна благодарност от смирено и послушно сърце към основателя и наставника на сестринството при м-ра „Панагия ту Евру“ край с. Макри, Александруполи, Гърция, съставена от сестрите и многобройните чеда на стареца, добър и верен приятел на Православна България, който се упокои в Бога на 23 февруари 2013

Видеозапис на беседа за стареца Поликарп.

SpodelenoCarstvo„Споделено царство“

Цена: 10.00 лв.

Настоящата книга, с оригинално заглавие „Карея – хълма на светиите“, вдъхнови братството при храм „Св. Параскева“ през лятото на 2011 г. да посети о. Лесбос и манастира „Св. Рафаил“, тази втора Голгота, оставяйки завинаги свързано с това свято място на мъченичество. За да може повече хора да се докоснат до историята на мъчениците от Карея, Рафаил, Николай и Ирина, и да потърсят тяхната благодатна помощ, Църковното настоятелство, съвместно със Синодално издателство на БПЦ, издаде книгата със заглавието „Споделено царство“.

nova_knigaЗащо и как трябва да се причастяваме

Цена: 2.00 лв.

Автор на настоящата книжка, джобен формат с обем 32 стр., е архим. Антим (Русас), днес Солунски митрополит. В няколко кратки беседи той изразява правилното духовно разбиране за най-важното от Св. Тайнства – Евхаристията. На достъпен език, с прости думи и ясни препоръки, архим. Антим повежда благочестивия християнин по пътя на благодатното общение със Св. Тайни. Преводач на книгата е Томас Караилиас.

Изчерпан тираж