Светият Синод включи св. Райко Шуменски, св. Лука Симферополски и св. Силуан Атонски в църковния календар

На заседанието си на 9 юни Св. Синод е решил да включи в църковния календар на БПЦ трима светци, като посочва и датите на тяхното богослужебно почитане: св. Райко Шуменски (14 май), св. Лука Симферополски (11 юни) и св. Силуан Атонски (24 септември).

И тримата светци не са новоканонизирани, а се почитат от дълги години в Православната църква. С решението на Св. Синод те се вписват в официалния църковен календар на БПЦ за почитане в диоцеза и на нашата Църква.

Св. Райко Шуменски е пострадал заради православната си вяра на 14 май 1802 г. в родния си град. Житието му е записано от йеромонах Никифор Хиоски. В Шумен той се чества с особена почит.

Архиепископ Лука Симферополски /Войно-Ясенецки/ (1877-1961 г.), е светител, изповедник, проповедник и в същото време известен лекар, хирург, професор, автор на научни монографии и изследвания. Упокоил се е на 11 юни 1961 г. и на този ден, но през 1996 г., архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква; през 2000 г. и Архиерейският събор на Руската православна църква го причислява към лика на руските светци.

Св. Силуан Атонски (1866-1938 г.) се подвизава като монах в светогорския манастир „Св. Пантелеймон“. От 1970 г. стават известни много случаи на изцеления, извършени след молитва пред главата на преподобния, която се съхранява в същия манастир. През 1987 г. той е канонизиран от Цариградска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света гора.

Източник: Българска патриаршия; двери
На първото изображение: Икона на св. Райко от иконостаса на шуменския храм „Св. Трима светители“.