Сред руините на манастира св. Иулиян са открити мощите на св. мчк и безсребърник

7 април 2016 г.

Св. Иулиян, известен също и като св. Елиан, живял в древна Емеса (днес гр. Хомс в Сирия) и приел мъченическа смърт заради отказа си да се отрече от Христа в 284 г. сл. Р. Хр.

Тленните останки и честни мощи на св. Иулиян са открити от журналисти-свидетели на унищожението на манастира на св. Иулиян, датиращ от 5-ти век. Той се намирал  в сирийския град Карятейн преди сриването му до земята с булдозери от Ислямска държава.

Стотици години, след погребването в саркофаг на светия мъченик и безсребърник, светите мощи не били изобщо разкрити, нито докосвани.

През м. август 2015 г. ИД разпространи в различни социални мрежи снимки на разрушването на 1500-годишната манастирска сграда.

Карятейн се намира в централна Сирия, която бе под властта на Ислямска държава до скоро, когато бе освободена от правителствените сили. ИД цели изличаване от лицето на земята на всички следи от християнска вяра в региона.

Според английската организация Наблюдатален пункт за правата на човека в Сирия (SOHR), християните, които са държани в плен в Карятейн са отведени в Ал-Рака.

Заради кланетата, извършвани от Ислямска държава, мнозина християни напуснаха страната. Има доклади, които пишат, че над 200 местни жители, включително и преобладаващо с християнско вероизповедание, са отвлечени от екстремисти. Някои християни са освободени, а други – накарани да се закълнат, че ще платят данък за това, че са не-мюсюлмани.

Линдзи Хилсъм, репортер на Channel 4 News, посети руините на манастира Мар Елиан (св. Иулиян) и направи снимки на разпръснати телесни останки в територията на манастира, като някои от тях са прибирани в близки помещения.

Екипът на АП (Associated Press) бе придружен от представители на сирийското правителство, и му бе позволено да влезе в Карятейн, но пропътува едва три километра, тъй като военните експерти все още почистваха зоната от експлозиви и мини.

По-рано телевизията CBN съобщи, че ИД също е унищожила и старинната църква, настояща се в близост до манастира. Външната каменна стена на храма бе осквернена с изписан надпис на стих от поета от деветнайсети век, известен като „Поетът на Исляма“. Надписът гласеше, „Ние ви срещнахме в битка като гладни лъвове, които намират месото на врага за най-вкусно.“ Подписано от: „Лъвовете на Калифата.“

Източник: Christian Daily
John Sanidopoulos