Почина Фтиотидският митрополит Николай от Гръцката църква

В събота, 27 юли, почина от сърдечен удар митрополитът на гръцкия град Ламия – Николай (Протопапас), който носеше титлата на областта Фтиотида. Предния ден той е служил света литургия за празника на св. преподобномъченища Параскева. Митр. Николай си отиде от този свят на 71 години след много дейна и плодотворна работа като епархийски архиерей в продължение на 23 г., а преди това – на отговорни постове в своята Църква.

Блаженопочиналият архиерей е роден през 1948 г. на остров Тинос. Завършил е с отличие прочутата Ризариева духовна семинария в Атина и Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Участвал от младежките си години в просветната и катехизаторска работа на Гръцката православна църква, той на 25-годишна възраст е ръкоположен за йеродякон и е назначен за архидякон и епархийски проповедник на Халкидската митрополия (на о. Евбея). През 1975 г. е ръкоположен за йеромонах и е назначен за учител в Духовната семинария на родния му остров Тинос, същевременно служи и като проповедник в известния храм „Св. Богородица – Благовестница (Евангелистрия)”.

От 1984 г. Атинският архиепископ Серафим го изтегля в столицата и го назначава за директор на богословското общежитие на синодния отдел „Апостолско служение” („Апостолики диакония”), където под неговите грижи живеят и български студенти в Богословския факултет на Атинския университет. Те и до днес с благодарна памет го помнят заради бащинските му грижи за всеки един от тях.

През есента на 1996 г. архим. Николай беше избран (като архимандрит, каквато е практиката в тази поместна църква) и ръкоположен за митрополит на Фтиотида.

Отличен духовник и грижовен пастир, той остави прекрасни впечатления сред клира и народа на епархията с център град Ламия. Същевременно написа и публикува поредица от книги с историческо и богословско съдържание. Сред тях е и изследването му „Александър Мораитидис. Служба на преподобния наш отец Йоан Рилски. Атина, 1979 г.” (на гръцки език). Така той се свърза още по-тясно с нашето отечество и родния светец Йоан Рилски, чиято дясна ръка се съхранява в манастира Кехровуни на о-в Тинос.

През последните години митрополит Николай редовно изразяваше много активна позиция по актуални въпроси на отношенията между Църквата и държавата в Гърция, особено по време на управлението на премиера Ципрас и различните опити на откритите атеисти-политици да ограничат дейността на Православната църква.

Опелото на покойния митрополит Николай ще бъде извършено на 30 юли в престолния му град Ламия, а погребението ще е в манастира „Рождество Богородично“ – Дамаста.

Източник dveri