Канонизиран е архиепископ Серафим (Соболев)

Архиерейският събор на Руската православна църква канонизира архиепископ Серафим (Соболев), който вече ще бъде почитан като светец. На заседанието на Архиерейския събор в храма „Христос Спасител“ в Москва от 3 февруари, на което е било взето решението за канонизацията, присъства делегация на Българската православна църква, водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Нейни членове са: Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, и архим. Теоктист, представител на БПЦ към Руската православна църква.

seraphim1[1]

Доклади, посветени на жизнения подвиг и почитта към светителя, са изнесли Волоколамският митрополит Иларион и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съпредседатели на Съвместната комисия на Руската и Българската църква по въпроса за канонизацията на архиеп. Серафим.

fee588bb953625245213fa3e54ab7d91[1]

Членовете на архиерейския събор единодушно са гласували за канонизацията на архиеп. Серафим, след което митр. Иларион е прочел официалния документ на Архиерейския събор за причисляването към лика на светителите на архиепископ Серафим (Соболев).

Членовете на събора са изпели величание за новопрославения светец. Руският патирарх Кирил е връчил на Варненския митрополит Йоан икона на св. Серафим, изписана в работилницата на Санкт-Петербургската духовна академия, която той да предаде като дар на Българската православна църква.

Житие святителя Серафима (Соболева), архиепископа Богучарского (руски език)

Тропар, кондак и молитва към светител Серафим

източници: patriarchia.ru, dveri.bg, russianorthodoxchurch.ws, bg-patriarshia.bg