Енорийско издателство

„С вяра в Бога. Биография и беседи на ставр. свещик. Аспарух Стоичков“
Цена: 5.00 лв.

Сборникът „С вяра в Бога“ е предназначен за широк кръг читатели. Авторът обяснява чрез собствената си мисловност и лична емоционалност християнските тайнства. Беседите, произнасяни пред богомолци в църквата „Въведение Богородично“ – гр. Чирпан, и църквите „Св. Марина“ и „Св. Възнесение“ в гр. Пловдив в продължение на 63 години, могат да бъдат полезни за всеки заинтересован от православната вяра. Резултат на задълбочени системни проучвания и искрена вяра, те имат силно въздействие, защото са не само плод на неговата ерудиция и ораторски способности, но и една безспорна истина, най-искрено избликнала от сърцето и потвърдена от разума, от дългогодишния опит на енорийски свещеник – едновременно съветник, доверено лице, изповедник и духовен наставник за своите енориаши.
nova_kniga„Проповеди за цялата година“ Св. Лука Войно-Ясенецки
Цена: 18.00 лв.

Ташкентският епископ Инокентий открива дара на проповедника у бъдещия светител Лука. „Вашето звание е не да кръщавате, а да благовестите”, обръща се той към току-що ръкоположения свещеник о. Валентин Войно-Ясенецки.

„Считам за свое главно архиерейско задължение всякога и навсякъде да проповядвам за Христа”, казва той в Симферополския съборен храм на 31 октомври 1952 г. Този принцип спазва до края на живота си.

За какво говори в храма светител Лука? И как говори?

nova_kniga„За Надеждата в Бога. Осем слова за духовното израстване“ Архим. Емилиян Симонопетрит
Цена: 5.00 лв.

Текстовете в сборника се отнасят до винаги актуалната тема за страданието, както за доброволното – в монашеския живот, така и за неочакваното…

Словото на стареца, изпълнено с надежда и оптимизъм, става причина за радост, която е „гибел за скръбта“, разкривайки духовните пътеки на носенето кръста на болката и въвеждайки, чрез смирението, в една нова връзка на общение с Бога, която се определя като състояние, „произхождащо от съчетанието с Иисуса“.

nova_kniga„Дванадесет слова за Христовите страдания.“ Светител Лука Войно-Ясенецки

„Вашето дело не е да кръщавате, а да благовествувате“, казал на младия свещеник Валентин Войно-Ясенецки Ташкенсткият епископ Инокентий, виждайки проповедническата му дарба. И наистина, и като свещеник, а по-късно и като архиерей, св. Лука Симферополски, както сам казва, поел върху себе си святото задължение навсякъде и при всички обстоятелства да проповядва за нашия Спасител Господ Иисус Христос. Колко удивителен бил неговият проповеднически дар и колко силно и живо било словото му се вижда и от предложената малка книжка със слова посветени на Христовите страдания и Кръстна смърт, издадена от храм „Св. Параскева“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Цена: 4.00 лв.

2arh_Polikarp„В памет на архим. Поликарп /Мадзароглу/“ е словесна благодарност от смирено и послушно сърце към основателя и наставника на сестринството при м-ра „Панагия ту Евру“ край с. Макри, Александруполи, Гърция, съставена от сестрите и многобройните чеда на стареца, добър и верен приятел на Православна България, който се упокои в Бога на 23 февруари 2013
Цена: 2.00 лв.
SpodelenoCarstvoНастоящата книга, с оригинално заглавие „Карея – хълма на светиите“, вдъхнови братството при храм „Св. Параскева“ през лятото на 2011 г. да посети о. Лесбос и манастира „Св. Рафаил“, тази втора Голгота, оставяйки завинаги свързано с това свято място на мъченичество. За да може повече хора да се докоснат до историята на мъчениците от Карея, Рафаил, Николай и Ирина, и да потърсят тяхната благодатна помощ, Църковното настоятелство, съвместно със Синодално издателство на БПЦ, издаде книгата със заглавието „Споделено царство“.
Цена: 7.00 лв.
2Photo_Sv_ParaskevaИзчерпан тираж:
„Житие и Молебен канон на св. Параскева“
е превод на едноименната книжка, издание на м-р „Св. Параскева“, Неа Зихни, Гърция. Чрез своето издание на направения от Щерьо Паспалев превод, Църковното настоятелство на нашия храм, чийто патрон е преподобномъченицата, желае да запознае с живота и страданията за Господ Иисус Христос и даде възможност чрез Молебния канон да се обърнем с молитва към светицата, търсейки нейната помощ и закрила.