В Кипър върнаха откраднати при турската окупация мощи на св. Мамант

agmamasМощехранителница, съдържаща мощи на св. Мамант (св. Мамас), беше спряна от продажба в европейски аукцион и върната на митрополията на Морфу, чието седалище сега е в с. Евриху, в свободната част на епархията. Светинята се е пазела в катедралния храм „Св. Мамант“ в гр. Морфу, който от турското нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. остана в окупираната част на острова. Тя е изчезнала по време на турската окупация на острова и оттогава епархията, съществуваща в по-малката си запазена част в свободен Кипър, не разполага с мощи на своя покровител.

Според датировката мощехранителницата е изработена през 1835 г. и съдържа частици от мощи и на други кипърски светци. В съобщението на митрополията на Морфу се казва:

„Истина е, че нашата митрополия е богата – по Божия благодат – с много честнѝ мощи на местни светци и на такива, които са намерили тук прибежище през вековете. Но това, което ни липсваше и търсехме, беше частица от мощите на покровителя на Морфу, историческата катедра на нашата митрополия, св. вмчк Мамас. Благодарим на милостовия Бог, че чу молитвите ни и изпълни копнежа ни! Преди няколко седмици наши приятели и сътрудници откриха да се продава на аукцион в Западна Европа мощехранителница със св. мощи, между които и на св. Мамант. Първата ни мисъл беше да се опитаме да я купим. Скоро обаче установихме, че тя съвпада с мощехранителницата, открадната от храма „Св. Мамант“ в Морфу по време на турското нахлуване през 1974 г. След това от самата аукционна къща, като разбраха за голямото значение на тази реликва за нас, се отказаха от всяка парична печалба и ни я предоставиха безплатно!“.

leipsanothiki1Св. Мамант е раннохристиянски мъченик, родом от област Пафлагония, Мала Азия. Неговият живот е много интересен. Светецът помага много на недоносени деца, сирачета, деца с говорни проблеми, тъй като самият той е преминал през тези житейски изпитания. Св. Мамант се ражда недоносен, тъй като майка му не понася мъчителната смърт на съпруга си – християнин, убит заради вярата си по време на имп. Валериан. Малко след раждането му умира и неговата майка, а невръстното момче е осиновено. Той дълго време не може да проговори – едва на 5-годишна възраст изрича за първи път думата „мама“ и неговата осиновителка от радост го нарича „Мамас“ (Мамант). С това име той остава в паметта на Църквата. След като проговаря, малкият Мамант бързо напредва в учението и се отличава с ученолюбието и разумността си. За съжаление и втората му майка умира рано и той остава сирак на 14 години. Срещу него обаче подават донос и той е обвинен не само, че е християнин, но и че се опитва да привлече и съучениците си към християнството. Опитите да му бъде осигурено бляскаво бъдеще в императорския двор остават неуспешни и младежът не се отрича от вярата си. На тази младежка възраст е осъден на смърт и хвърлен от скалите в морето, но успява да се спаси и заживява в едно пустинно място около Кесария в област Кападокия. Там започва да отглежда кози, продава мляко и сирене на хората в околността. Извикан е пред градския управник с обвинението, че продава сирене, а не плаща данъци. Той впечатлява римския градоначалник и дори е освободен от плащането на данък. Славата му се разнася в околността, но когато започва следващото антихристиянско гонение, той е заловен и съден в Кесария заради християнските си възгледи. Хвърлен е на диви зверове, за да го разкъсат, но Божията благодат, с която е бил изпълнен Мамант, ги успокоява и те го оставят невредим, дори един от лъвовете му позволил да се качи върху него и го отдалечил от другите диви зверове. Накрая мъченикът все пак е умъртвен от един езически жрец. Умира през 275 г., а паметта му се чества на 2 септември.От това време вярващите често идват в пещерата, където е погребан, за да поменават светия мъченик. На гроба му стават чудеса. За това споменава св. Василий Велики, архиепископ Кесарийски. В една от своите беседи той говори за него така:

„Нека си спомнят за мъченика всички ония, които са се наслаждавали на него във видения, всички, които са получавали неговата помощ, всички, на които той е откликвал, когато е бивал призован, всички, които той е върнал благополучно в къщи от пътешествията им, всички, които е изцерил от болестите им, на които е продължил живота. Като се съберете всички заедно, съставете похвално слово за мъченика!“.

Днес св. Мамант се почита най-много на о-в Кипър. На негово име са посветени десетки храмове. Най-ранното негово изображение е на реликварий от 6 в., където той е изобразен яздещ лъв. Този образ се утвърждава в неговата иконография.

Източник Двери