Визитната картичка на мормоните

Основател на сектата е Джоузеф Смит. Той произлиза от семейство, пристрастено към алкохола, нерелигиозно и необразовано. Бащата се увлича по окултизъм и търсене на скрити съкровища. Окултната закалка ще помогне на сина в първото от безкрайна поредица видения „да се срещне с Бог Отец и Бог Син и Сам Бог Отец да го посочи за нов пророк и апостол, призван да върне изгубената през вековете апостолска чистота на християнството“. Във второ видение му се явява ангел на име Морони, който посочва мястото и времето, когато Джоузеф Смит ще намери „Книгата на Мормон“, съдържаща „истинския завет на Иисус Христос“ и разкази за американската история с начало вавилонското стълпотворение. Написана на различни езици по „чуден“ начин Смит я превежда на английски и издава. Годината е 1830…

Джоузеф Смит основава т. нар. „Църква на Исус Христос и на светиите от последните дни“. По откровение „свише“ е избран за пророк, преводач, апостол и старейшина на сектата.

Годината е 1843. Мормоните са в щата Илинойс. Джоузеф Смит основава град Науво. Той е кмет, шериф, съдия и главнокомандващ на местната армия, съставена само от мормони. Въвежда полигамията като богоустановена форма на живот… Но не всички са съгласни с това. Щатски вестник разкрива полигамията. Армията на Смит напада редакцията на вестника и я подпалва. След което водачът на мормоните е арестуван за вандализъм, блудство, неморален живот и измами. На следващата 1844 г. разгневени граждани нападат затвора и линчуват Смит.

Наследникът му се казва Бригъм Йънг, наричан „ангелът на отмъщението“. Мормоните отново са на път. През 1847 г. Йънг основава гр. Солт Лек Сити в щата Юта. През 1890 г. мормоните се отказват от полигамията и се установяват в отделен щат, управляван само от тях.

Това е накратко историята. От тогава до днес са изминали 153 години. Сега наследниците на Джоузеф Смит и Бригъм Йънг не са „ангели на отмъщението“ (поне не открито), а солидни хора със солидни банкови сметки и влияние в бизнеса и политическите среди на САЩ. Също като Обединителната църква на Муун и Сциентологичната църква те не са само секта, а и могъща финансова империя.

Ето някои по-влиятелни мормони: Уилям Мериот, директор на хотелската верига „Мериот“, Лари Милър, собственик на баскетболния отбор на НБА „Юта джаз“, Джеймс Флечър, ръководител на космическата програма на НАСА, генерал Оукс, командващ обединените въздушни сили в Европа, адмирал Йост, командващ американската брегова охрана, Ричард Суийт, американски посланик в Дания, Джон Мензес, бивш културен аташе на САЩ в България, и настоящ върховен старешина на мормоните Езра Бенсън, бивш финансов министър на САЩ… Случайни хора няма.

По данни на сектата нейните членове са около 10 милиона, разпръснати в 150 страни. В това няма нищо чудно, като се има предвид практиката на мормоните да кръщават покойници. Само в САЩ те са около 5 милиона, като 70% от населението на щата Юта са мормони. Пак там тяхна собственост е най-големият частен университет „Бригъм Йънг“ с капацитет 27 хиляди места.

Ето някои положения от учението на мормоните, дотолкова кощунствени, че не се нуждаят от коментар.

Мормоните се наричат истински християни и апостоли, но учат, че: Иисус Христос бил брат на сатаната, че бил роден от Адам и Мария. Той бил един от боговете. Св. Троица не била единна и неразделна, а три различни и несвързани едно с друго божества. Иисус Христос имал няколко жени и сватбата в Кана Галилейска била именно Неговата, защото нямало как по друг начин да се обясни защо са Го следвали толкова жени…

Мормоните са в България вече десет години и казват, че нито подписки срещу тях, нито политиците ще ги спрат!